CBCT

Ce este CBCT?

CBCT(Cone Beam Computer Tomography) este o metoda de investigatie de ultima generatie care permite vizualizarea reala, tridimensionala a zonelor expuse. In traducere „tomografie computerizata cu fascicul conic”, acest sistem (Kodak 9000 3D) a fost proiectat pentru a fi cat mai protector cu pacientul( dpdv al radiatiei emise), fara a sacrifica insa calitatea imaginii.

Fasciculul conic de raze X scaneaza printr-o singura miscare de rotatie de 360′ zona de interes, obtinandu-se astfel sute de imagini.Cu ajutorul softului KDIS (Kodak Detal Imaging Software), aceasta zona se va „reconstrui”, rezultand un volum 3D -un model virtual,dar care respecta intocmai raportul de 1:1 cu realitatea TRUE TO LIFE .

3D/CBCT

versus 2D/Rx

Ambele investigatii sunt extrem de utile, indispensabile in practica stomatologica. Ele ne ofera comfortul sigurantei in alegerea planuilui de ttretament corect. Cu toate acestea este esential sa cunostem avantajele folosirii uneia dintre metode in functie de particularitatile cazului.

Astfel,in cazurile banale(carii simple de ex.) nu avem nevoie decat de radiografiile retroalveolare ,iar pentru imaginile de ansamblu ne sunt folositoare OPG-urile,in cazurile complexe,unde detaliile  fac diferenta intre succes sau esec, nu avem voie sa riscam sanatatea pacientului sau respectul nostru de sine.

Recomandam folosirea CBCT ori de cate ori exista cel mai mic semn de intrebare cu privire la detaliile anatomice(morfologie, traiect, vecinatatea altor structuri) sau la alegerea pasilor operatori corecti(implantologie, chirurgie, endodontie etc).

A omite cu buna stiinta detaliile pe care investigatia 3D le ofera inseamna a te expune cu buna stiita riscului de iatrogenie,aspect extrem de neplacut atat pentru medic, cat si pentru pacient.

Detaliile fac diferenta intre a fi sigur si a spera ca totul va fi bine!

  • Locație